Malta 2015

15 juni was het dan zover, we vlogen met Malta Air naar Malta! Het eiland is niet zo groot, dus na de landing waren we ook vrij snel al op plaats van bestemming: Sliema. We verbleven in een prima hotel met uitzicht over zee, niks mis mee. Wat hebben we op Malta gedaan en hoe is ons het eiland bevallen? Laat ik met het eerste beginnen. We hadden het idee om het eiland te verkennen met het openbaar vervoer, wat op Malta goed geregeld is. De routes zijn prima, de verbindingen ook, maar volgens mij had iedereen hetzelfde idee. Het was zo ontzettend druk in de bussen dat het soms gewoon beangstigend was. Als we dachten dat de bus nu écht vol zat, stopte de chauffeur weer bij een bushalte en liet makkelijk nog een dozijn mensen binnen. Pfff… zie er dan maar eens uit te komen als jouw halte in zicht komt. Not funny! Dus, we hadden al snel besloten om het eiland met de hop-on-hop-off-bus te gaan bekijken. Dit is natuurlijk wel gelijk stukken duurder, maar het was wel veel relaxter!

We hebben uiteraard de hoofdstad Valletta bezocht. We zijn naar de mooie St. Johns Kathedraal geweest en naar het oorlogsmuseum Fort Elmo, wat trouwens erg mooi is opgezet! Zeker een aanrader. In Valletta hebben we de traditionele balkonnetjes van Malta goed kunnen bewonderen. Erg apart. Malta1

De noordelijke route van de hop-on-hop-off bus: We bezochten Mdina, de stille stad, de voormalige hoofdstad. Een stadje met kleine straatjes welke ’s avonds uitgestorven zijn, vandaar ook de naam ‘stille stad’. Het is een pittoresk stadje. Naast Mdina ligt Rabat een oud romeins stadje, hier hebben we ook even rondgelopen. We bezochten Mosta waar de St. Marija Assuntakerk staat met een enorme koepel. Tijdens de 2e wereldoorlog is er een bom op de kerk gevallen, welke niet tot ontploffing kwam. In de sacristie herinnert een replica van de bom aan dit ‘wonder’.

Malta6

Met het openbaar vervoer zijn we naar Bugibba gegaan. Daar zijn we naar het aquarium gegaan waar ze de diverse duikersplekken van Malta hebben nagemaakt met de vis soorten die je daar tegen kunt komen.

De zuidelijke route van de hop-on-hop-off bus: Deze bracht ons naar Marsaxlokks, een prachtig vissersdorpje met mooie gekleurde vissersbootjes. Hier hebben we een aantal uur doorgebracht, gewoon op een terras uitkijkend over de haven. Op en top vakantie gevoel. Hierna stopte we nog bij de ‘Blue Grotto’ waar je met een bootje een grot in kon varen. Maar hier wilde we niet op wachten en gingen verder naar de Hager Qim Temples en Mnajdra Temples. Deze megalithische bouwwerken dateren van ± 3000 v.Chr. en de functie van deze tempels is tot op heden nog niet duidelijk. Malta5

Ook gingen we een dag naar Gozo, het kleinere eiland wat bij Malta ligt. We gingen met een busje naar Cirkewwa, waar de ferry vertrekt naar Gozo. Doordat er een aantal mensen te laat waren voor de bus, moest hij flink doorrijden om de Ferry te halen. Dit resulteerde in een misselijke vriendlief naast me en een kotsende medepassagier achter ons. Pfff… Gelukkig zakte de misselijkheid bij vriendlief al snel. Op Gozo hebben we ook weer gebruik gemaakt van de hop-on-hop-of-bus. Als eerste bezochten we Victoria (Rabat), de hoofdstad van Gozo. Daar bezochten we de Citadel vanwaar we een mooi uitzicht hadden over de stad en Gozo. Na de tegenvallende lunch gingen we naar de bekende Azure Window. Een prachtig mooi uitzicht over zee en de prachtig gevormde kust. Het waaide gigantisch die dag, wat ook wel weer een mooi schouwspel van de zee opleverde. Na wat mooie foto’s te hebben genomen vervolgende we onze route naar Lx-Xaghra, wederom een tempelcomplex prachtig gelegen aan zee. Malta3

Het hotel waar we verbleven stond, bleek achteraf, in dé toeristische trekpleister Sliema. De hele kustlijn staat vol met hoge hotels. Dat vonden we wel jammer, want het was er ook super druk. Dan kom ik gelijk op onze indruk van Malta. We hebben heel veel mooie dingen gezien, maar of we ooit nog eens terug gaan dat dan weer niet. Wij vonden Malta té toeristisch, té druk, té chaotisch. We vonden dat Malta veel oude, vervallen, verwaarloosde gebouwen heeft. Al zal het met de zoute zeelucht en de harde wind die daar geregeld staat ook niet heel makkelijk zijn om het allemaal goed te onderhouden. Maar dat wij Malta niet echt leuk vonden was ook wel te danken aan ons humeur. We zijn té gestrest op vakantie gegaan en vooral ik heb zeker 6 dagen nodig gehad om te ont stressen, waardoor ik gewoon niet echt heb kunnen genieten van de vakantie en van Malta, helaas. Al met al is Malta leuk voor een weekje. Langer zou ik niet aanraden. (Wij waren er 10 dagen). Malta heeft wel heel veel cultuur, dus je hoeft je niet te vervelen. Ook kun je er goed duiken en mooie boottochtjes maken. Qua eten vonden we het niet heel bijzonder. Veel pasta, pizza en vlees van de grill met frietjes. Wel heb ik het Maltese recept konijn gegeten, dat was wel lekker.

Malta2

Op naar de volgende reis….

Advertenties
 1. #1 door wiebie74 op 4 augustus 2015 - 17:30

  Jammer dat het jullie eigenlijk een beetje is tegenvallen en dat het eventjes heeft geduurd voordat je in de vakantiemodus zat! Ik zelf kan altijd vrij snel die knop omdraaien. Beter nog… als ik in mijn auto stap, weet ik eigenlijk al niet meer waar ik werkzaam ben…

  • #2 door Carpe Diem op 4 augustus 2015 - 21:43

   Ja, normaal gesproken heb ik dat ook wel maar nu was het niet alleen het werk waardoor ik gestressed was…. Er speelde (spelen) meerdere dingen mee.
   Stress is nog steeds niet van de baan… maar hopelijk is de stress eind september grotendeels weg. 😉

 2. #3 door Harriët op 10 augustus 2015 - 06:46

  Jullie hebben veel gezien als ik dat zo lees. Maar niks voor mij zo’n drukte. Ik ken meerdere mensen die er geweest zijn en van geen van allen hele positieve verhalen gehad.

  • #4 door Carpe Diem op 8 september 2015 - 10:22

   Of je houd van Malta, of je vindt ’t niks… Voordat we gingen hoorde we veel positieve verhalen. Eenmaal terug hoor ik van meerdere ook de negatieve verhalen.

 3. #5 door Marcella op 12 augustus 2015 - 19:36

  Jammer dat Malta wat tegenviel. Je foto’s zijn wel onwijs prachtig!

 4. #7 door Flavie op 20 augustus 2015 - 15:41

  Mooie reisfoto’s!

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: