Brabant vs Zuid-Holland

Ik woon nu alweer 9 maanden in Zuid-Holland en het is tijd om de balans eens op te maken. De verschillen tussen Brabant (verder genoemd als C. volgens het dorpje waar ik gewoond heb) en Zuid-Holland (verder genoemd als V. als de stad waar ik nu woon.)

De mensen. De Brabanders zijn naar mijn idee toch wat serieuzer dan de mensen in V. Ik vind dat er hier heel veel geouwehoert wordt. Ineens kan een gesprek echt nergens over gaan, flauwekullen…. en ik vind ’t nog steeds heel moeilijk om daar mee om te gaan. Ik ben niet zo gevat en ad hoc, waardoor ik nogal eens met m’n mond vol tanden sta… Maar aan de andere kant kun je van deze stadse mensen er wel vanuit gaan dat ze direct zijn, en je dus (niet veel) gelul achter je rug hebt, want zitten ze ergens mee dan wordt dat gewoon gezegd. Dat kan soms lastig zijn, maar je weet wel waar je aan toe bent.

De omgeving. Ooh een grote pluspunt van V…. Zee! Strand! Vroeger als kind dacht ik wel eens: “Wat zou het toch fijn zijn als je bij zee woont.” Nou woon ik niet pal aan zee, het is zo’n 15 minuten rijden, maar je bent er zo. Ook de polder vind ik een fijn stukje natuur. Maar, wat V.dan weer niet heeft zijn bossen!! En dat is dan toch wel weer een groot gemis.

De buurt. Hierbij scoort Brabant toch echt veel meer punten! Want daar waar ik woonde was het bijna altijd rustig! Daar zijn de mensen wat meer gesteld op hun privacy denk ik en gaat alles met minder bombarie en minder volume dan in V. Zitten ze hier in V. gezellig met z’n alle buiten in de voortuin, als het weer het toelaat, is het in C. meer afgezonderd , ieder in hun eigen achtertuin. Ook de sociale contacten hier zijn minder. Loop je in C. een rondje met de hond en kom je iemand tegen dan wordt er 9 van de 10 keer gegroet, al is het maar een knikje en met oogcontact. Hier in V. is het eerder dat er 9 van de 10 keer strak langs elkaar heen wordt gelopen. Net als in de supermarkt… iedereen is er voor 1 doel, zijn eigen boodschappen en wel zo snel mogelijk… waag het niet om in de weg te staan. Dat zal in C. toch wel anders gaan, door het dorpse sfeertje kom je er bijna niet onderuit om zonder een kort babbeltje je boodschappen te doen.

De prijzen. Het is echt ongelofelijk hoeveel duurder het hier in V. (en omgeving uiteraard) is. Koop je in C. een mooi vrijstaand huis voor zo’n € 450.000,- , zo’n zelfde soort huis staat hier in V. te koop voor zo’n € 650.000,-! De prijzen voor een etagewoning is dan weer veel goedkoper hier. Koop je in C. bijna geen appartementje meer voor onder de €150.000,00 koop je hier in V. een 3 kamer appartement voor zo’n € 100.000,00. De huurprijzen zijn overal wel duur, maar hier is het echt belachelijk! En dan is het écht niet zo dat er in meer verdiend wordt. Ook theatervoorstellingen die in C. te boeken zijn voor € 25 zijn hier in V. meestal zo’n € 15 à € 20 duurder, zelfde show! Dat vind ik écht bizar!

Ik weet zeker dat de mindere punten in de toekomst aangepakt kunnen worden. Het eeste doel is bereikt, namelijk een leuke baan op steenworp afstand. Dan gaan we met de tijd (1 jaar, 2 jaar.. geen idee) op zoek naar een fijnere buurt, een fijner huis… dan hebben we daar ook alweer een aantal minpuntjes weggewerkt. En misschien vertrekken we wel uit de stad V. naar een van de kleinere dorpjes in de polder. (als het financieel rond te breien is). En het grootste gemis zijn mijn vriendinnetje. Dat is niet op te lossen, maar gelukkig zijn we allemaal in het bezit van een telefoon, emailadres én een auto… niks wat ons dus in de weg ligt om elkaar op te zoeken. Het is anders, maar het hoeft geen opstakel te zijn. En een groot pluspunt is natuurlijk dat ik m’n leven weer deel met iemand. Iemand die van mij houdt en mij respecteert en er veel voor overheeft om mij ’t naar m’n zin te maken.

Ach, al met al heeft ’t z’n voor- en nadelen en het is even wennen, maar het gaat de goede kant op.

Advertenties
 1. #1 door Hanny op 11 november 2012 - 22:23

  Negen maanden is nog zo kort om al een eindoordeel te hebben. De start was natuurlijk minder doordat je niet gelukkig was in je baan. Daar is een andere voor gekomen. Wie weet kun je de overige minpuntjes ook snel wegwerken.

 2. #2 door Zuster Klivia op 12 november 2012 - 05:51

  Ik ben verhuisd van Zeeland naar de Randstad en heb er zeker 2 jaar over gedaan om mijn draai te vinden. Publiceer over een dik jaar nog maar eens een update, zul je zien, dat het al iets positiever is (behalve de prijzen dan, want daarin heb je absoluut gelijk helaas.)

 3. #3 door Harriët op 12 november 2012 - 07:13

  Leuk om de voor- en nadelen dan eens naast elkaar te zien hè?
  Dat het zoveel duurder is, is wel bizar idd, maar de meeste nadelen zijn op te lossen of is aan te wennen denk ik toch? 🙂
  Strand lijkt me ook leuk, maar als er dan geen bossen zijn zou ik die ook missen. En als ik dan moest kiezen: bossen. Ben op strand dan toch sneller uitgekeken denk ik. Hoe vindt Tibo het om af en toe naar het strand te gaan??

 4. #4 door Sas op 12 november 2012 - 09:01

  Leuk om het zo naast elkaar te zien.
  Ik woon heel m’n leven al in Zuid-Holland en heb dus niet echt vergelijkingsmateriaal.

 5. #5 door Floor op 12 november 2012 - 09:15

  Leuk om zo de m’n balans eens op te maken. Ik voel me ook nog niet echt op m’n plek hier in de grote stad en ik woon er toch al twee jaar. Ik denk ook niet dat dat nog gaat komen, er is teveel lawaai, teveel onrust.Niet dat ik er echt ongelukkig van word maar zodra ik het financieel allemaal een beetje red wil ik over een of twee jaar wel verhuizen naar een wat kleinere stad.

 6. #6 door Nicole op 12 november 2012 - 19:47

  Oooooh ik weet niet of ik zou kunnen wennen hoor aan een leven buiten Brabant!
  Heb nooit gehad “woonde ik maar dichter bij zee” ja oke dan had ik het over de zee van Spanje bijv maar aan de noordzee vind ik niets aan haha..
  En idd de mentaliteit vd mensen… Ik zou t wel fijner vinden als mensen hier iets meer recht voor hun raap waren ipv eerst kletsen achter iemands rug en dan gelijk beschuldigingen ofzo.. Nee gewoon zeggen waar je mee zit.. Alleen de manier waarop t dan bij jullie gebeurd vind ik dan weer niets 😛

  Maar ja overal waar je woont of bent heeft zn voordelen en nadelen denk ik.
  Ben blij dat je ook goede voordelen ziet en ja.. overal is een oplossing voor!

 7. #7 door liefmeisje1988 op 13 november 2012 - 11:01

  Ik kan mij goed voorstellen dat het allemaal erg wennen is. En dan zitten er voor en nadelen aan om ergens te wonen. Ik hoop dat je wensen gaan uit komen.

 8. #8 door Mich op 14 november 2012 - 09:27

  Is natuurlijk een behoorlijke omschakeling van Brabant naar Zuid Holland. 9 maanden is ook nog wel kort, ik snap wel dat je je vriendin mist.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: